Betala av lån eller spara pengar under Covid-19-krisen?

Du kanske frågar dig själv, ”Ska jag fortsätta med min aggressiva skuld payoff eller ska jag lagra mer pengar?”

De är båda bra alternativ, men vilken är brare, bättre? Det är en knepig en. När du har att göra med flera finansiella mål, de alla armbåge för din uppmärksamhet (och dina dollar). Men det finns en metod för denna galenskap, och det är vad jag skulle vilja prata om idag.

Innan vi kan prata om att spara för nödsituationer eller krossa din skuld till småbitar, det är frågan om dina grundläggande behov:

  1. Täck dina grundläggande behov

Första saker först, måste du täcka dina väsentligheter med dollarn du för närvarande har. Detta är saker som:

Är ett behov
Är garanterade att hända
Upprepa varje månad

Vanligtvis är de utgifter relaterade till överlevnad:

Livsmedel
Verktyg
Hyra
Minimibetalningar på skulder

Och hur långt ut omfattas de? Bara nästa månad? Om du står inför osäkerhet kring inkomst, kanske du vill stanna vid detta steg och använda dina pengar för att täcka dessa väsentligheter ett par månader ut. När du har fått dem täckta, går du vidare till…

  1. Täcka dina icke-månatliga (men nödvändiga) kostnader

Dessa kostnader är de inköp som du vet kommer, men de händer inte varje månad.

Det kan vara saker som:

Automatiskt underhåll
Papperskorgen
Bilförsäkring

När du tittar på den totala kostnaden för en månad i ditt liv, vill du inkludera dessa engångskostnader. Du kan se detta som att förhindra framtida skulder. Genom att bryta dessa större kostnader ner i månatliga bitar, det är inte ett stort slag när flera hundra dollarsedel kommer. Du har pengarna redan avsatts och det kommer inte att behöva gå på kreditkortet.
Varför grunderna betyder så mycket

Det är lätt att förstå varför det högsta prioritet är att betala våra månatliga räkningar. Du behöver ett tak över huvudet, och mat för att hålla dig vid liv. Men hur är det med de oregelbundna kostnaderna? Det är svårare att lägga undan dollar för bilreparationer när din bil verkar helt bra, särskilt när du brottas med skuld!

Saken är den, om du inte finansiera din bilreparation kategori nu, kan det (lätt) leda till nya skulder. Jag är inte en sport kille, men en sport analogi är perfekt här: Tänk dig ett fotbollslag som är riktigt bra på att spela offensiv. Jag menar att de dödar den! Men när det gäller deras försvar rycker tränaren på axlarna och säger: ”Meh, låt oss bara inte sätta några spelare på planen.”

De kommer att förlora, eller hur!? Och det är bara sanningen. Detsamma gäller våra pengar. Du måste spela lite försvar (läs: undvika nya skulder) innan du är redo att gå på brott (läs: betala av skulden).

  1. Bygg din nödfond

Om du tänker på det, är din nödfond bara en annan av de större, mindre frekventa kostnader, förutom att du inte vet vad det är till för. Murphys lag påminner oss korrekt om att saker kommer att hända (vi vet bara inte när eller hur mycket de kommer att kosta). Kanske din nya-ish bilens batteri kommer att bita dammet. Kanske din galna hund kommer spetsa sig med en pinne (sann historia, min hund är ok, tack). Eller, en oväntad global pandemi direkt påverkar din inkomst (vi definitivt inte se att en kommer).

Så ska du betala av skulden eller spara mer pengar? Här kommer trumrullen…

Din nödfond borde komma först! Du hörde rätt, skuld- vi tar itu med dig senare.

Så, om du är uppmärksam, du budget i denna ordning:

Grundläggande behov (som hyra eller minsta skuldbetalningar)
Icke-månatliga men nödvändiga utgifter (som bilreparationer eller hälsobesparingar)
Nödfond (du bestämmer rätt storlek, baserat på dina nuvarande omständigheter)

Så hur stor ska min nödfond vara?

Vissa gurus säger en nödsituation fond bör $ 1.000 för att starta, vissa rekommenderar en mer betydande 3-6 månaders levnadsomkostnader. Din nödfond kan vara vad pengar du har till hands just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: