Karantänmatlagning

Åh, matlagning. Världen är splittrad. Det finns de som matlagning gnistor mycket glädje, och de som matlagning gnistor relativt (eller absolut ingen) glädje.

Dessa dagar, det finns den extra utmaningen att laga mat med begränsade ingredienser, och scrounging genom vad som finns kvar på livsmedelsbutiker hyllorna (var är du all-purpose mjöl?!). Inte bara det, men du försöker hålla din livsmedelsbutik budget på en mycket hanterbar storlek. Alla dessa begränsningar? Vi älskar begränsningar. För där det finns begränsningar, blommar kreativitet.

Jag satte mig ner med en av våra inofficiella YNAB matlagning gurus, Emily, att plocka hennes hjärna på allt livsmedel och mat. På dagen hanterar hon teammedlemmarnas researrangemang och samordnar perfekt häpnadsväckande logistik. På natten är hon en bonafide hem-kock extraordinaire som blev en mästare lära av sin mamma växer upp. Vi satte oss ner för att prata.

Rachel: Har du velat laga mer eller mindre dessa dagar?

Mer. Definitivt mer! Jag vet inte vad jag ska göra. Jag tänker inte gå läsa något eller göra ett hantverk, eller spela ett spel. Bakning och matlagning är min standard, antingen det eller prata med människor. Så nu, under karantänen? Jag lagar mat.

  • Vad har du gjort?

Emily: Massor av pasta, smörgåsar, saker med bönor, potatis och ägg, stek, frukost burritos. Jag köpte udon nudlar som redan är kokta (du måste bara ånga dem) och sedan lägger jag frysta stek grönsaker med ägg och tofu. Vi använder saker från frysen, som en stek jag har tänkt att använda.

Rachel: Min mun vattnar redan. Ok, så du hittar helt klart en hel del glädje i karantän matlagning. Vilka tips har du för någon som inte hittar mycket glädje i karantän matlagning?

Emily: Du vet, om middagen inte ser ut som middag, det är bra. Om du äter flingor varje kväll, är det bra. Stressa inte över att det ser ut på ett visst sätt. Du rullar med slagen. Man kan säga, ”Ok, här är hur jag mår mentalt just nu, så vi har skålat. Ägg och rostat bröd. Nu räcker det.” Sätt inte för stor press på dig själv.

Om eller när du känner för det, kan detta vara en tid att vara kreativ, experimentera och ha kul. Matlagning kan vara en humör booster: du skapar något, du gör en komplett produkt (det brukar smakar ganska bra!), och det är gjort. Det finns några saker att tänka på om du inte laga mycket för att göra det till en roligare upplevelse:
Om du inte laga mycket:

Börja enkelt. Gör recept som innehåller smaker du älskar men inte alltför många ingredienser.
Laga mat med någon annan på Zoom. Förvandla det till en virtuell dejt med en vän.
Läs receptet hela vägen innan du gör det.
Förbered dina ingredienser innan du börjar laga mat.
Slå på musik eller en ljudbok medan du lagar mat.
Ge dig själv gott om tid att göra det. Se till att du inte är rusade eller stressad.
Ha rätt saker. Om du har kastruller som är en enda röra, knivar som inte är skarpa, det är bara inte roligt.

Rachel: Och vad sägs om dem som också finner fullkomlig glädje i matlagning? Vi har all tid i världen nu att skapa!

Emily: Det är en bra tid att experimentera!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en ny webbplats på WordPress.com
Kom igång
%d bloggare gillar detta: